Türkiye, 29 Nisan 2021 tarihinde başlayan 17 günlük (sözde) tam kapanma dönemine geçti. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, üretim, imalat, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verdi. Bu zor süreçte ülkemizde halk da esnaf da çok zorlanacak gibi görünüyor.
Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020 tarihinde görülmüştü. Ve neredeyse 1 buçuk senedir hayatımızda olan pandemi sürecinde tam ya da kısmi kapanma uygulanan birçok ülke, gelir desteği, nakdi yardım ve vergi indirimi gibi uygulamalarla vatandaşlarının mağduriyetleri gidermeye çalışıyor.
Peki hangi ülke ne kadar ekonomik destekte bulundu?
Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund) yani herkesin bildiği ve duyduğu adıyla IMF, geçtiğimiz günlerde rapor yayınladı. IMF’nin yayınladığı son raporda, ülkelerin GSYH’lerine göre pandemi destek ve harcamalarının oranları da yayınlandı. Türkiye, yüzde 1,9 oran ile en az yardımı yapan ülkeler arasında.
Hangi ülkelerin yüzde oranıyla halkına ne kadar yardım yaptığını gösteren raporda bir de harita dikkatleri çekiyor.
Bu orana göre ülkelerin 5 grupta renklendiğini görebiliyoruz.
Bu gruplandırmalar Ocak 2020’den Mart 2021’e kadar hükümetlerin duyurduğu ekonomik ve sağlık yatırımları, harcamaları ve yardımlarına göre yapılmış.
Rapora göre halkına en çok yardım yapan ülke olarak ilk sırada %27 oranla Lüksemburg var. İkinci sırada %25 ile ABD gelirken, halkına nakit harcama ve gelir desteği anlamında en çok destek veren 3. ülke ise %19 ile Yeni Zelanda olarak görünüyor. İlk 3 ülkenin yanı sıra, %10′dan fazla yardım yapan diğer ülkeler de; Avustralya, Kanada, Alaska, İzlanda, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkeler.
Ocak 2020- Mart 2021 süresini kapsayan rapora göre Türkiye, Meksika, Kazakistan ve daha birçok Afrika ülkesi de %2,5 oranla en az destek veren ülkeler olarak haritada kırmızıyla işaretlenmiş. Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarına oranla yapılan araştırmaya göre Meksika %0,7 ile dünyada vatandaşına en az yardım sağlayan ülke.