Fotoğrafçılıkta Bilmeniz Gereken Terimler

Fotoğrafçılık terimleri, fotoğraf sanatının kolaylaştırıcı öğeleridir. Fotoğrafçılık ister mesleğiniz olsun ister eğitim alanınız olsun, ya da hobi alanınız olsun, fotoğrafçılık terimlerine ihtiyacınız olacaktır. Diyafram, enstantane, ISO, odak uzaklığı, beyaz ayarları gibi terimler denildiğinde ne ifade ettiğini anlamanız yararınıza olacaktır. İşte bu terimlerden öncelikli olanları sizler için toparladım..

Diyafram

Objektifin içinde yer alan bir yapıdır. Diyafram açıklığı, objektifin içinde yer alan bıçaklar yardımıyla açılıp kapanarak değiştirilebilir. Daha büyük bir diyafram açıklığı, daha fazla ışık alarak daha düşük bir değere sahip olan f-stop sayısı ile sonuçlanır.

Enstantane

Fotoğrafın çekildiği süredir. Özellikle hareketli nesnelerin fotoğraflanmasında önemlidir. Daha kısa enstantane süreleri, nesnelerin daha az hareketli olduğu bir görüntü sağlar.

F-Stop

Diyafram açıklığının f-sayısı olarak da bilinen boyutudur. Küçük f sayısı, diyafram açıklığının daha fazla olduğu anlamına gelir. Daha büyük f sayısı, daha az açık olduğu anlamına gelir. Örneğin f/1, f/6’dan çok daha fazla ışık alır.

ISO

Dijital kameralarda, fotoğrafın alındığı sırada kullanılan hassasiyet ayarıdır. Daha yüksek ISO değerleri, daha az ışık gerektirir ve daha hızlı çekimler yapılmasına izin verir, ancak aynı zamanda görüntüde gürültü veya kirlilik seviyelerini arttırabilir.

Odak Uzaklığı

Objektifin görüntü sensörüne olan uzaklığıdır. Daha uzun odak uzaklıkları, nesnelerin daha büyük ve daha yakın görünmesine neden olur.

Dinamik Aralık

Bir görüntüdeki en koyu ve en açık tonlar arasındaki farktır. Fotoğraf makinesinin oluşturabildiği koyu ve açık renk aralığıdır. En koyu ve en açık tonlar, çok nadiren saf siyah veya saf beyazdır. Fotoğraf makineleri genellikle insan gözünden daha düşük bir dinamik aralığa sahiptir.

Bokeh

Objektifin arka planı netleştiren alanıdır. Daha büyük diyafram açıklığı, daha az alanın netleşmesine ve daha fazlasının bokeh efektiyle bulanıklaşmasına neden olur.

RAW

Dijital kameraların kayıt modlarından biridir. RAW formatı, görüntünün kaydedildiği anda çıktıya işleme işlemi uygulanmamasını sağlar ve daha yüksek düzenleme esnekliği sunar.

Pozlama

Fotoğrafçılıkta, ışığın algılandığı süredir. Daha uzun pozlama süreleri, daha az ışık gerektirir ve daha hafif bir görüntü elde edilir.

AE Kilidi

Otomatik pozlama ayarlarının kilidini açar. Bu, ışık koşulları değiştiğinde veya fotoğrafın kompozisyonu değiştirildiğinde, aynı pozlama ayarlarını korumak için kullanışlıdır.

TTL Flaş

Kameraların otomatik flaş özelliği. Bu, objektifin üzerinde yer alan bir sensör yardımıyla ışığın ne kadar alınması gerektiğini otomatik olarak ayarlar.

Vizör

Fotoğrafçının fotoğraf çekmek için baktığı kısımdır. Tek lens yansımalı fotoğraf makinesiyle fotoğrafçı, özneleri görmek için fotoğraf makinesinin optik donanımına bakabilir. Günümüzde çoğu fotoğraf makinesinde, perde kapatıldığında fotoğraf makinesi lensinin yakalayacağı görüntünün dijital bir göstergesini sunan elektronik vizörler bulunmaktadır.

Beyaz Dengesi

Kameraların renk ayarını kontrol etmek için kullandığı bir özelliktir. Beyaz dengesi, fotoğrafın çekildiği ortamın ışık koşullarına göre ayarlanabilir ve doğal renklerin doğru bir şekilde görünmesini sağlar.

Sabit Lensler

Sabit odak uzaklığına sahip lenslerdir. Değişken odak uzaklığına sahip zum lenslerden farklıdır. Bazen tek odaklı lensler olarak adlandırılır.

Telefoto Lens

Özneyi fotoğraf makinesine daha yakın gösteren, uzun menzilli fotoğrafçılıkta kullanıma yönelik lenslerdir. Telefoto lensler genellikle büyük olur ve odak uzaklıkları fiziksel uzunluklarından daha kısadır. Bu nedenle vahşi yaşam fotoğrafçılığındaki gibi uzak nesneler çok daha yakın görünür.

Geniş Açılı Lens

Odak uzaklığı fiziksel uzunluğundan kısa olan bir lenstir. Daha geniş bir görüş alanı sağlar ve manzaralar, mimari fotoğrafçılığı ve büyük grup fotoğrafları için idealdir.

Zum Lens (Zoom Lens)

Ayarlanabilir odak uzaklığına sahip bir lenstir; fotoğrafçının lensleri değiştirmeden görüş açısını hızla değiştirmesine olanak tanır. Anlık kullanımda sunduğu esneklik ve çok yönlülük nedeniyle, olayları olduğu gibi yakalamak zorunda olan foto muhabirleri ve etkinlik fotoğrafçıları arasında popülerdir.

Kırpma Faktörü

Fotoğraf makinesi sensörü boyutunun lensin görebileceği boyuta oranıdır. Modern DSLR fotoğraf makinelerinde genellikle kırpma faktöründen kaynaklanan bozulmaları kontrol etmek için farklı boyutlarda birden fazla sensör bulunur.

Diyafram Önceliği

Fotoğraf makinelerinde genellikle A veya Av olarak kısaltılan bir ayardır. Fotoğrafçının belirli bir diyafram veya f sayısı ayarlamasına olanak tanır. Ardından fotoğraf makinesi, enstantane hızını ve ISO’yu eşleşecek şekilde otomatik olarak seçer. Çekim sırasında belirli bir alan derinliğini korumak için kullanışlıdır.

Enstantane Önceliği

Zaman değeri olarak da bilinen bu ayar genellikle S veya Tv olarak kısaltılır. Fotoğrafçının belirli bir enstantane hızı ayarlamasına olanak tanır. Ardından fotoğraf makinesi, diyafram açıklığını ve ISO’yu eşleşecek şekilde otomatik olarak seçer.

Yorum Yap
Ad
E-Posta