Kaliteli Ay Fotoğrafları Çekmenin Yolu “Looney 11 Kuralı”

Looney 11 olarak da adlandırılan Moony 11 kuralı, ay fotoğraflarında doğru pozlama değerlerinin hatırda kalması için fotoğrafçıların eski zamanlardan beri kullandığı bir formüldür. Bu formül, bir fotoğrafın ne kadar uzun pozlandırılabileceğini ve kaç diyafram açıklığı kullanılacağını belirlemek için, fotoğrafın netliğini ve doğal görüntüsünü korumak için kullanılır.

Bu kural, Looney 11 olarak adlandırılmıştır çünkü diyafram açıklığının f/11 olması gerektiği belirtilir ve Looney, kuralı öneren ilk kişi olduğu için bu adı almıştır.

Looney 11 kuralı, astrofotoğrafçılıkta kullanılan önemli bir tekniktir. Çünkü doğru bir pozlama ile net ve gerçekçi bir görüntü elde edilmesini sağlar. Ayrıca, bu kural fotoğrafçıların diyafram açıklığı ve pozlama süresini doğru bir şekilde ayarlamasına yardımcı olur. Bununla birlikte, bu kural sadece Ay gibi doğal ışık kaynakları için geçerlidir ve diğer fotoğraf çekimleri için farklı teknikler kullanılması gerekebilir.

Looney 11 kuralı, özellikle Ay’ın fotoğraflanmasında yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu kural, fotoğrafçının ISO ayarını 1600 veya 3200 aralığında, diyafram açıklığını f/11 olarak ayarlamasını ve pozlama süresini de çekilen fotoğrafın odak uzaklığı ile eşit tutmasını önerir. Örneğin, bir 200mm objektif kullanarak çekilen bir fotoğrafın pozlama süresi 1/200 saniye olmalıdır.

Looney 11 Formülü

Işık Durumu Diyafram
Dolunay f11
Yarım Ay f8
İlk Dördün f5.6
Hilal f4
Ay Tutulması f2.8
Yıldızlar f2
Arka Işık Bir durak ekle
Looney 11 formülü
  • ISO 100 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/100 saniye (ya da en yakın değer olan 1/125 saniye) olarak girin
  • ISO 200 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/200 saniye (ya da en yakın değer olan 1/250 saniye) olarak girin.
  • ISO 400 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/400 saniye (ya da en yakın değer olan 1/500 saniye) olarak girin.

Diğer ışık okuma değerleri için perde hızı ile diyafram eşit derecede değiştirildiği müddetçe kuralımız geçerli olacaktır. Örnek olarak, f/11 diyaframda 1/125 saniye için eşit değer f/8 diyafram için 1/250 saniye olacaktır. Genel olarak, diyaframdaki her bir adım büyütmeye (sayısal olarak azaltmaya) karşılık olarak pozlama süresi yarıya indirilmeli (perde hızı ikiye katlanmalı), ve bu işlem tersi durum için de geçerli olmalıdır. Bu işlem, diyafram ile perde hızı arasındaki matematiksel ilişkiden üretilmiştir — makul sınırlarda, pozlama süresi diyafram oranının karesi ve pozlama süresiyle orantılıdır; buna göre, pozlamayı dengede tutmak için diyaframda bir c değişim yaptığınızda perde hızında 1/c ² değişiklik yapmalısınız — ve bu durum tersi için de geçerlidir. Diyafram adımlarındaki değişikliklerin her biri bir önceki ya da sonrakinin kareköküne ya da karesine denk gelmektedir, ki bu da yukarıdaki kuraldan ötürüdür.

Yorum Yap
Ad
E-Posta